۱۳۹۳/۱۱/۱۴

مصاحبه کلودیا روت نایب رییس مجلس آلمان

کلودیا روت، عضو حزب سبز‌ها و نایب‌ رییس مجلس آلمان روز اول بهمن در راس هیاتی به ایران سفر کرد. خانم روت در این سفر از جمله با رییس و شماری از نمایندگان مجلس و معاونان رییس جمهوری در امور زنان و محیط زیست دیدار داشت. تلاش نایب رییس پارلمان آلمان برای دیدار با شماری از سیاستمداران اصلاح طلب و فعالان مدافع حقوق بشر به دلیل مخالفت مقام‌های حکومتی عملی نشد. کلودیا روت روز دوشنبه ششم بهمن ایران را ترک کرد. خانم روت روز پنجم بهمن در دیدار بامحمدرضا عارف، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواستار پایان دادن به حصر خانگی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، رهبران جنبش سبز شده بود.


اظهارات نایب رییس مجلس آلمان در تهران درباره لزوم رفع حصر از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد خشم محافظه کاران را برانگیخت. از جمله محمدحسن ابوترابی، نایب رییس مجلس ایران خواستار احضار سفیر آلمان در تهران شد. 

گفت‌وگوی اختصاصی با خانم روت
کلودیا رت: من به عنوان نایب رییس مجلس آلمان همراه با رییس کمیسیون همکاری‌های اقتصادی پارلمان آلمان به ایران رفتم. انگیزه این سفر این بود که به جای انزوای ایران و قطع گفت‌وگوها، با این کشور بر سر مسئولیت‌ها و وظایف ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای تبادل نظر کنیم. این یک واقعیت است که ایران یک قدرت منطقه‌ا‌ی است و مسئولیت مهمی در منطقه دارد. آن هم منطقه‌ای که عراق، افغانستان، پاکستان و خلیج فارس را در بر می‌گیرد و در آن خشونت، جنگ، بی‌خانمانی، فرار، ترس و نفرت حاکم است. طبیعتن همچنین مهم بود که در مورد مسائل داخلی ایران هم بر مسئولیت مقام‌های ایرانی در زمینه‌های مختلف از جمله حقوق بشر، حقوق شهروندان، حقوق زنان، حقوق اقلیت‌های مذهبی و از جمله بهایی‌ها که در ایران به عنوان مجرم تحت پیگرد قرار می‌گیرند، تاکید کنیم. همچنین مهم بود که با دانشگاهیان و هنرمندان از جمله نقاشان در خانه هنرمندان دیداری داشته باشیم.

با چه مقام‌های رسمی دیدار داشتید؟
ما با هم مقام من در پارلمان ایران، یعنی نایب رییس مجلس، با رییس مجلس، با اعضای کمیسیون اقلیت‌های مجلس، با انجمن دوستی ایران و آلمان، با خانم‌ها شهیندخت مولاوردی (معاون امور زنان و خانواده) و معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست، دیدار داشتیم و یک روز کامل در مجلس بودیم. من از دریاچه ارومیه هم دیدن کردم و از نزدیک شاهد این فاجعه محیط زیستی شدم. با آقای (محمدرضا) عارف از چهره‌های اصلاح طلب هم در تهران دیدار و گفت‌وگو کردم. در تبریز هم با استاندار استان آذربایجان شرقی، شهردار و اعضای انجمن شهر تبریز دیدار داشتم. در تهران برای اولین بار با انجمن کلیمیان ایران و نماینده کلیمیان در مجلس در یک کنیسه دیدار داشتم
خیلی مایل بودم با آقایان میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محمد خاتمی دیدار کنم و این خواست خودم را هم مطرح کردم. واکنش میزبانان من طبیعتا چندان مثبت نبود. من ابراز تمایل کردم که با خانم نرگس محمدی ملاقاتی داشته باشم که عملی نشد و خانم محمدی در جلو هتل محل اقامت ما بازداشت شد

از برخی دیدارهای شما با فعالان حقوق بشر و شماری از سیاستمداران جلوگیری شده، مقام‌های ایرانی در مخالفت با دیدارهای مورد نظر شما چه گفتند؟
خوب من به عنوان نایب رییس مجلس آلمان در چارچوب یک سفر رسمی در ایران بودم و مجبور به رعایت پروتکل برنامه ریزی شده بودم و میزبانان من هم بسیار دقت می‌کردند که در چارچوب برنامه رسمی بمانم. خیلی مایل بودم با آقایان میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محمد خاتمی دیدار کنم و این خواست خودم را هم مطرح کردم. واکنش میزبانان من طبیعتن چندان مثبت نبود. من ابراز تمایل کردم که با خانم نرگس محمدی ملاقاتی داشته باشم که عملی نشد و خانم محمدی در جلو هتل محل اقامت ما بازداشت شد.

با توجه به گفته‌های خودتان، چه خواست‌های مشخصی را خطاب به مقام‌های ایرانی مطرح کردید؟
درباره همه موضوعاتی که پیشتر هم گفتم. ما طبیعتا بسیار مفصل درباره اوضاع در سوریه و نقش ایران در این کشور صحبت کردیم. در باره نیاز به گفت‌وگو میان ایران و عربستان به عنوان قدرت‌های منطقه و تلاش مشترک برای پیدا کردن چشم‌اندازی مسالمت‌آمیز و سیاسی در مبارزه علیه ترور اسلام‌گراهای افراطی صحبت کردیم. من بسیار روشن مطرح کردم که بشار اسد به نظر من نه مدافع حقوق بشر و نه دموکرات است. همان طور که گفتم ما درباره همه مسائل خارجی و داخلی ایران صحبت کردیم. درباره حقوق زنان و حق ارث آن‌ها به ویژه صحبت کردیم. درباره حقوق اقلیت‌ها و به ویژه بهایی‌ها که مذهب‌شان جرم تلقی می‌شود و زیر فشار قرار دارند هم صحبت کردیم. همچنین ما در افزایش همکاری‌های دو کشور ایران و آلمان در زمینه فعالیت‌های علمی و دانشگاه تبادل نظر کردیم.

خانم روت آیا درباره گفت وگوهای هسته‌ای ایران که در جریان است، صحبتی شد؟
بله، البته. این موضوع همه جا یک نکته مهم بود و من تاکید کردم که بسیار مهم است که گفت‌وگوهای هسته‌ای به پایان مثبتی برسد اما همزمان تاکید کردم چون غربی‌ها بر مسئله منع گسترش سلاح هسته‌ای و شفافیت و بازرسی برنامه هسته‌ای پافشاری می‌کنند، ایران هم باید در این راه گام بردارد. من این برداشت را کردم که در ایران نیروهای قوی‌ وجود دارند که از تحریم‌ها نفع می‌برند و منافع آن‌ها ایجاب می‌کند که این وضعیت تغییر نکند. اما در گفت‌وگوهایم با مردم معمولی و به ویژه جوانان شاهد بودم که آنان مایلند گفت‌وگوها به نتیجه برسد و تحریم‌ها برداشته شوند.

خانم روت با چه برداشت و تصوری ایران را ترک کردید به زبان دیگر توشه شما از این سفر چه بود؟
من فکر می‌کنم که این خوب نیست جلوی هر تماسی با ایران گرفته شود. باید در سفرها و دیدارها، برای ایرانیان روشن کنیم که ایران نقش مهمی در منطقه دارد و باید با مسئولیت و با آگاهی به وظیفه‌اش، نقش خود را بازی کند. انزوا و یا قطع دیدارها تنها به محافظه‌کاران و نیروهای ارتجاعی کمک می‌کند. موضوعاتی که من در ایران مطرح کردم الان واکنش‌های زیادی را در بحث‌های عمومی به دنبال داشته و رسانه‌های به ویژه محافظه کار را عصبانی کرده است. این نشان می‌دهد که چنین دیدارهایی چه اهمیتی دارد و چه علاقه زیادی به باز شدن جامعه و این دیدارها در ایران هست و اگر بخواهیم به نیروهای اصلاح طلب کمک کنیم، مهم است که این دیدارها و بحث‌ها ادامه پیدا کنند.
جواد ک.وروشی
http://www.radiofarda.com/content/f5-radio-farda-iv-w-claudia-ruth-on-her-trip-to-iran/26818537.html

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر